Alles wat je wilt weten over kaviaar: Wat is het? Het kwaliteitsverschil en de beste eettips

Wie luxe zegt, zegt kaviaar en dat maakt het een zeer gewild product, maar kaviaar is ook omgeven door veel verschillende mythes, want welke soort is nu het best, wat veroorzaakt de prijsverschillen tussen de soorten en wat is de lekkerste manier om kaviaar te eten? Op deze vragen geven wij het antwoord, zodat jij met een gerust hart kaviaar kunt genieten van je kaviaar.

Wat is kaviaar?

Kaviaar lepel

Wie de definitie van kaviaar opzoekt op wikipedia leest dat het de onbevruchte eitjes van de steur zijn. Hierbij is het woord steur erg belangrijk omdat er ook veel eitjes van andere vissen op de markt als kaviaar worden verkocht. Voorbeelden hiervan zijn zalm-, forel- en haringkaviaar. Deze viseitjes of kuit, worden niet als echte kaviaar beschouwd en daarom moet de producent altijd aangeven om welke vis het gaat, bijvoorbeeld zalmkaviaar gaat.

Maar even terug naar de echte kaviaar. Van oorsprong zijn er drie soorten steur die het grootste deel van de kaviaar leveren, namelijk de Beluga, Osetra en Sevruga, soorten die van oorsprong in de kaspische zee voorkomen. Helaas was er zoveel vraag naar deze vissen dat ze op het randje van uitsterven kwamen en producenten op zoek zijn gegaan naar andere soorten zoals de Baerii (siberische) steur en de Huso Dauricus X Acipenser Schrenckii een hybride steur die speciaal gekweekt wordt.

Kwaliteit

Asetra kaviaar

De kwaliteit van kaviaar wordt bepaald op de grootte, stevigheid en smaak van de eitjes.
Voor de eerste twee eigenschappen zijn er twee verschillende klasse kaviaar.

Eerste klas kaviaar heeft stevige, grote eieren die allemaal intact zijn. Daarnaast is deze kaviaar mooi van kleur en smaak.
Tweede klas kaviaar is minder delicaat en heeft minder mooi gevormde eitjes.
Beschadigde eitjes worden niet geclassificeerd.

Iedere steur geeft dus twee soorten kaviaar, maar dit heeft geen invloed op de smaak. Deze is namelijk afhankelijk van de soort steur, de omstandigheden waarin de vis opgroeide en de behandeling van de kaviaar na het oogsten.

Vanzelfsprekend bepalen de kwaliteit, de zeldzaamheid van de steur en de tijd die nodig is om de kaviaar te oogsten de prijs van de kaviaar.

De ultieme beleving

Om te beginnen wordt kaviaar altijd gekoeld geserveerd en mag nooit met een metalen (ook niet goud) lepel worden gegeten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een benen, kristallen, of parelmoer lepel, maar een plastic lepel kan ook worden gebruikt. Als laatste schrijven de etiquette voor dat kaviaar altijd wordt geserveerd en geconsumeerd in hoeveelheden die kleiner zijn dan een eetlepel.  

Traditioneel wordt kaviaar in kleine hapjes gegeten, omdat dit helpt om de smaak volledig te ervaren zonder dat je overweldigd wordt door de smaak of de textuur van de kaviaar.

Wanneer je de kaviaar puur wilt proeven raden we aan deze met een parelmoeren lepel op de muis van je hand te leggen. Vervolgens lik je de kaviaar op, waarna je de eitjes tegen je verhemelte kapot drukt. 

Een andere manier om de kaviaar te eten is de op een blini of een sneetje stokbrood. Het stokbrood beleg je met een laagje roomboter en de blini met een klodder crème fraîche. Dit top je vervolgens af met een beetje kaviaar en… geniet!!

Bewaren

Wij raden aan de kaviaar na het openen direct op te eten. Mocht dit echt niet kunnen adviseren we de kaviaar in het blik te bewaren, het vervolgens af te dekken met vershoudfolie en weer af te sluiten met de originele deksel. Zet vervolgens de kaviaar op de koudste plek van je koelkast. Is de koelkast niet koud genoeg leg dan het blikje in een kommetje met koud water en ijsblokjes.

  • Kaviaarlepel

    7,50
  • Kaviaar proeverij

    57,50212,50
  • Asetra kaviaar

    18,5064,50
  • Baeri Classic kaviaar

    16,7541,25