De Bianchetto Truffel

Beste lezer,

Graag stellen we je voor aan de lekkerste maar zeer onbekende truffel van het voorjaar. De Bianchetto (wittige) of Marzuolo (maart) -truffel. Zeer geliefd in Italië, maar in de rest van Europa minder bekend. 

Deze truffel onderscheidt zich van de zeer bekende en kostbare witte truffel door zijn intense geur en zijn sterke en doordringende smaak, die neigt naar pittig. De smaak doet ook meer denken aan de   geur van knoflook, dan bij de witte truffel het geval is. Bij de witte truffel zijn de knoflookachtige tonen dus lichter zijn en doet de  geur veel meer denken aan gefermenteerde kaas.

Gebruik deze truffel daarom voorzichtig. Hiermee voorkom je dat de truffel de andere smaken in je gerecht gaat overheersen.

Maar hoe herken je een Bianchetto truffel en hoe gebruik je deze truffel het best in gerechten?


Hoe ziet de Bianchetto truffel eruit?

Bianchetto voorjaarstruffel

Het peridium of de schil van deze truffel is glad en lijkt erg op de schil van de witte truffel. In tegenstelling tot de witte truffel zit er veel variatie in de kleur en kunnen delen van de truffel verschillende kleuren hebben, van  okergeel tot donkeroranje nijgend naar roestbruin.

Het vruchtvlees (gleba) is gebroken wit, rossig, roodbruinachtig met witte aders. Daarnaast onderscheidt deze truffel zich doordat de bianchetto veel kleiner is dan zijn kostbare neef die in December wordt gevonden.

Het meest wezenlijke verschil tussen deze twee truffels vind je echter aan de kant van aroma en smaak: kenmerken die elke truffel anders en uniek maken.

Hoe gebruik je de Bianchetto truffel in de keuken?

De Bianchetto truffel is minder waardevol dan de bekendere witte truffel, maar toch weet deze truffel vele harten te veroveren met zijn sterke aroma. Dit aroma wordt volledig opgenomen door de gerechten waar de truffel aan wordt toegevoegd, toch zal deze truffel niet gaan overheersen wanneer je de truffel niet overdadig gebruikt.

Deze eigenschappen maken de truffel een zeer geschikte smaakmaker om een ​​”toon” te geven aan veel gerechten, zelfs de eenvoudigste en meest alledaagse gerechten, zoals een bruschetta of een klassiek gebakken ei, worden door toevoeging van de Bianchetto een culinair feest.

Daarnaast is deze truffel een perfect voor het gebruik bij warme gerechten zoals soepen, pasta’s, vleesgerechten of zelfs aardappelpuree.

Ook werkt deze truffel uitstekend in combinatie met boter en kaas waardoor ze ideaal voor het gebruik in een risotto.

De Bianchetto verliest smaak wanneer deze (lang) wordt verwarmt, dus adviseren wij de truffel er op het laatste moment overheen te schaven.

Tips voor het bewaren en gebruiken van de Bianchetto truffel

Roerei Bianchetto Truffel en AspergesEenmaal gekocht, kan de Bianchetto truffel ongeveer 5 dagen worden bewaard, gewikkeld in absorberend (keuken) papier (dat je elke dag moet vervangen) en op de koudste plek in de koelkast. (het liefst in een lucht dicht bakje)

De Bianchetto wordt alleen geborsteld aangeleverd en dient pas schoongemaakt te worden voor gebruikt. Het contact met water zorgt namelijk dat de truffel snel achteruit gaat.  Eventuele vuilresten worden verwijdert met een zachte borstel waarna je de truffel heel voorzichtig afneemt met een vochtige doek. Droog de truffel goed af voor gebruik.

Recept
Mocht je zin krijgen in deze ondergewaardeerde truffel, dan hebben we een heerlijk recept voor roerei met groene asperges en truffel op onze website. Heerlijk voor een uitgebreide brunch of lunch.