Wij leveren nu ook in België 🇧🇪

4 leuke weetjes over Nougat

Nougat of “noga” is een Franse lekkernij die volgens traditioneel recept bestaat uit 30 % amandelen, of 28 % amandelen en 2 % pistachenootjes, 25 % lavendelhoning, suiker, stijf geslagen eiwitten en tot slot natuurlijke vanille. De structuur van de nougat hard of juist zacht, wordt bepaald door de temperatuur van de suiker wanneer deze aan de eiwitten wordt toegevoegd.

In Nederland dacht men vroeger bij het horen van nougat aan de nogakraam op de kermis, die voornamelijk harde noga verkocht waar je af en toe een pinda in kon vinden. Toch klopt dit beeld niet helemaal en kun je net als in Montélimar in Frankrijk ook in Nederland heerlijk zachte en rijk gevulde noga vinden. Om deze zoektocht gemakkelijker voor je te maken hebben we gezocht naar een leverancier die kwalitatief goede en ambachtelijke nougat maakt en daarbij het liefst gebruik maakt van producten uit de streek. Tijdens deze zoektocht kwamen achter een aantal leuke wetenswaardigheden die we hier graag met je delen.

 1. Veel varianten door heel Europa
 2. Nederlands tintje
 3. Noga maken luistert erg nauw
 4. Hoe bewaar je noga

 • Ambachtelijke Nougat

  4,50
 • Cappuccino crisp

  4,15
 • Tiramisu Amandelen

  4,15
 • Kokos yoghurt amandelen

  4,15

Veel varianten door heel Europa

Dat Nougat een zeer oude lekkernij en een echte klassieker is, mag geen verrassing zijn. Tocht zijn er enorme kwaliteits- en smaakverschillen tussen alle producten die onder die naam gemaakt worden.
Veel mensen kennen de nougat uit Montélimar, (de nogahoofdstad van Europa)  één van de traditionele dertien nagerechten die in Provence worden geserveerd op kerstavond.

In Spanje hebben ze echter een geheel eigen variant turrón, welke voornamelijk rond de kerstdagen worden gegeten. Het grote verschil is dat Turrón is veel harder is dan de variant uit Frankrijk.

In Italië hebben ze ook een eigen versie van de nougat, welke ze Torrone noemen. Torrone is volgens de overlevering voor het eerst gemaakt op 25 oktober 1441 in Cremona. Speciaal voor het huwelijk tussen edellieden Francesco Sforza en Bianca Maria Visconti.  Deze vorm van nougat is vernoemd naar de Torrazzo, of Torrone, de toren van de stad Cremona. De Italiaanse noga is veel meer een soort feestelijke taart waar je punten van snijdt, dan de repen nougat die je in Frankrijk vindt.

In Duitsland, Oostenrijk en centraal-Europese landen zoals Polen en Tsjechië kennen ze het woord Nougat ook, maar daar bedoelen ze er een hazelnootpasta of hazelnootpraliné mee. In deze landen maken ze ook nougatine, dat gemaakt wordt van gekaramelliseerde suiker en hazelnoten of soms amandelen. Deze nougatine is eigenlijk een heel harde variant van de nougat die wij kennen.

Nougat nogat arnhNougat nogat arnhem delicatessenem delicatessen

Nederlands tintje

De noga zoals wij die hier in Nederland kennen is ontstaan in Zuid-Frankrijk in de plaats Montélimar, waar Willem Stuvé, een Nederlander, de lekkernij herontdekte in het jaar 1870. Hij noemde zijn uitvinding  ‘noix-gâteau’ (notenkoekje), wat vervolgens verbasterde naar nougat en later naar het meer Nederlandse noga.

De Noga van Willem Stuvé was een groot succes en reizigers uit de omtrek van Montélimar kwamen allemaal naar zijn nougatkraam.

Helaas voor Willem gingen concurrenten aan de haal met zijn product, dus besloot hij naar het noorden te trekken. Hij verkocht zijn noga op de verschillende kermissen die hij tegenkwam. Eenmaal terug in Nederland verkocht de noga zo goed dat Willem in 1874 besloot een fabriek te bouwen die de noga voor hem kon produceren.

De Nogakoning stierf in 1935, maar tot op de dag van vandaag bestaat zijn fabriek nog steeds.

Nougat maken luistert erg nauw

Voor de geoefende kok is het niet een lastige klus om nougat zelf te maken. De basisingrediënten bestaan in ieder geval uit: Honing, suiker, stijfgeklopte eiwitten en geroosterde noten. Daarnaast kun je natuurlijk nog eindeloos variëren met gedroogd of gekonfijt fruit, likeuren, chocolade of zelfs koek, zoals stroopwafel. Het is wel een klus waar je heel precies bij moet werken. In de basis worden de eiwitten stijf geklopt. Terwijl de honing apart van de suikers en/of  glucosestroop wordt gekookt. De hete honing en ontstane suikersiroop worden vervolgens op verschillende momenten en op verschillende temperaturen aan het eiwitmengsel toegevoegd, terwijl je de eiwitten blijft kloppen. Door de warmte van de honing en de suikersiroop stolt het eiwit en wordt het langzaam een taaie massa. Het is hierbij zeer belangrijk dat de ingrediënten de juiste temperatuur hebben, omdat de tempratuur de uiteindelijke structuur van de nougat bepaald. Wanneer het mengsel een taaie massa is geworden worden de noten, vruchten en eventueel andere ingrediënten toegevoegd. Vervolgens laat je de nougat nog een paar dagen rusten zodat ze de juiste consistentie, hardheid en smaak krijgt.

Wanneer je denkt dat dit een klusje is dat op je lijf is geschreven, kun je hier het recept vinden dat ze bij ‘Heel Holland bakt’ hebben gebruikt. Zelf maken kan heel leuk zijn, maar hoeft natuurlijk niet, want in onze webshop kun je heerlijk ambachtelijke nougat kopen. 

Hoe bewaar je nougat?

Nougat blijft zeker 4 maanden na het maken van het product goed. Het is hierbij wel belangrijk dat je de nougat niet blootstelt aan lucht, omdat dit er voor kan zorgen dat de noga uitdroogt en daardoor hard wordt. Wij adviseren daarom de nougat luchtdicht, koel en droog te bewaren.

 • Sneeuwamandelen

  4,15
 • Rocky road rotsjes

  4,50
 • Yoghurt drop

  3,75
 • Kaneelamandelen

  4,15
WeCreativez WhatsApp Support
We zijn hier om uw vragen te beantwoorden. Vraag ons alles!
👋 Hallo, hoe kan ik je helpen?