Onze 5 Ultieme tips voor de beste risotto

Wie aan Italië denkt, denkt aan risotto. Helaas is het maken van een goede risotto omgeven door vele mythes, waardoor veel mensen zich laten weerhouden om eraan te beginnen. Toch is dat niet helemaal gegrond. In dit artikel geven we je vijf tips, waarmee je de beste risotto ooit op tafel zet.

  1. Altijd blijven roeren

De eerste keer dat ik risotto maakt, deed ik dat op de hollandse manier. Rijst in een pan vullen met bouillon en na het koken laten staan. Op zich is het resultaat prima eetbaar, maar  wil je echt een heerlijke risotto dan moet je iets meer geduld hebben en bovenal veel roeren. Roeren zorgt er namelijk voor dat rijstkorrels langs elkaar heen schuren en op die manier hun zetmeel vrijgeven. Dit zetmeel is belangrijk, want dat zorgt voor de romigheid.

  1. De perfecte rijst

Zoals gezegd in de vorige alinea zorgt zetmeel voor de romigheid van de risotto. Dit is ook de reden waarom je voor een risotto niet zomaar alle rijst kunt gebruiken. De rijstsoorten die het meest gebruikt wordt voor risotto zijn Arborio, Carnaroli en Vialone Nano. Al deze rijstsoorten komen uit het noorden van Italië, meer precies de regio Piëmont. Van de drie bovengenoemde rijstsoorten geeft de Carnaroli het beste resultaat vanwege het hoge zetmeel gehalte en daarmee de romigste risotto. Daarnaast heeft Carnaroli de grootste korrel, waardoor de rijst minder snel uit elkaar valt als je de risotto per ongeluk iets te lang laat staan.

  1. De bouillon

Een goede risotto heeft niet veel ingrediënten nodig, daarom is het belangrijk om goede ingrediënten te gebruiken. De bouillon is hiervan wellicht de meest belangrijke. Het lekkerst is natuurlijk om een verse bouillon te maken, maar als daar geen tijd voor is, kun je vaak een heel goede bouillon halen bij je lokale slager of visboer. (afhankelijk welke ingrediënten je gaat gebruiken)

Welke bouillon je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat deze goed warm is door deze continu op middelhoog vuur te verwarmen. De rijst neemt namelijk de bouillon het beste op als deze warm is. Daarnaast is het belangrijk steeds kleine beetjes bouillon toe te voegen aan de rijst en pas nieuwe bouillon toe te voegen wanneer de bouillon volledig is opgenomen.

  1. Kies de juiste pan

Zoals gezegd heb je dus 2 pannen nodig. Eén pan om de bouillon warm te houden en een pan voor de risotto. Wij adviseren je om een brede grote pan te gebruiken, zoals een grote hoge koekenpan, hapjespan of braadpan. Hierdoor hebben alle rijstkorrels contact met de bodem en krijgen ze dus veel hitte en zullen ze ook gelijkmatiger garen.

  1. Aanzetten en afblussen

De laatste tip die we je geven is het aanzetten van de rijst. Doe in de hete pan een goede scheut olijfolie en gooi hier de rijst bij. Blijf de rijst roeren tot ze glazig wordt. Als je eventueel meer smaak aan je gerecht wilt toevoegen, kun je natuurlijk fijngesneden ui en knoflook toevoegen tijdens het bakken. Wanneer de rijst glazig is geworden, blus je de risotto af met een mooi glas witte wijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat je risotto beter smaakt, maar helpt de rijst ook extra zetmeel af te geven, wat weer zorgt voor een romiger resultaat.