Ingrediënten
Recept voor 2 personen
- 1 forel, schone forel zonder kop
- 1 grote bos munt, dille, dragon, peterselie, of een combinatie daarvan,
- 500 ml droge witte wijn
- 500 ml visbouillon
- Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- 250 gram ongezouten boter
- 2 eetlepels azijn
- 4 el droge witte wijn
- 3 eidooiers
- 65 gram zwarte herfsttruffel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vul de vis met de kruiden en gebruik de harde stelen om hem dicht te maken.
(dit kan ook met slagerstouw) - Giet de wijn en de bouillon in een ovenbestendige koekenpan en breng op middelhoog vuur aan de kook.
- Wanneer de bouillon kookt leg je de vis in de pan met bouillon en dek je deze af met aluminiumfolie.
- De vis is na ongeveer 25 minuten gaar.
(de vis is gaar wanneer je het vel gemakkelijk van het vlees trekt.)
Ondertussen maak je de Hollandaisesaus
- Smelt de boter in een kleine pan op middelhoog vuur.
- Verwarm het citroensap op laag vuur en zorg dat het niet aan de kook raakt.
- Zet nu een nieuwe pan met water op het vuur, waar je een (glazen) mengkom op kwijt kan voor een au bain-marie bereiding. Zodra het water heet is, zet je het vuur laag en voeg je de eidooiers, azijn en witte wijn toe en begin te kloppen.
- Voeg na 5-10 minuten de gesmolten boter toe. Doe dit heel voorzichtig en zorg dat zowel dat boter als het eimengsel dezelfde temperatuur hebben. Voeg je de boter te snel toe of is de temperatuur niet goed, dan kan de saus gaan schiften.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
Serveren
- Wanneer je de vis uit de oven hebt gehaald ontdoe je hem van het vel en de graten. (pas op dat je niet je vingers brand aan de hete vis)
- Je legt de filets op een bord en giet de hollandaisesaus erover.
- Als laatste schaaf je de verse truffel over de vis